Το Εργαστήριο Εθνογραφίας (ΕΕ) ιδρύθηκε το έτος 2000 (ΦΕΚ 177/2-8-2000) και λειτουργεί ως ένας χώρος υποστήριξης της εθνογραφικής έρευνας και καλλιέργειας της εθνογραφικής μεθόδου και γενικότερα των ποιοτικών μεθοδολογιών. Το ΤΚΑΙ είναι σήμερα ο ισχυρότερος θεσμικός πόλος εθνογραφικής έρευνας στην Ελλάδα. Στο ΕΕ διεξάγεται μη χρηματοδοτούμενη και χρηματοδοτούμενη έρευνα τόσο σε μετα-διδακτορικό όσο και σε διδακτορικό επίπεδο. Σε μετα-διδακτορικό επίπεδο έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δύο έρευνες που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος «Πυθαγόρας» (2004-2007) και μία έρευνα στο πλαίσιο της δράσης 2.2/10 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών το 2012.
Το ΕΕ έχει συνεργαστεί με εξωτερικούς ερευνητικούς φορείς όπως: το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, το «Εργαστήριο για την Μετανάστευση» του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ψηφιακής Τεκμηρίωσης του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Ινστιτούτο Μελετών για την Μετανάστευση και τον Εθνοτισμό του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.
Μέλη του Εργαστηρίου είναι κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, οι οποίοι έχουν εθνογραφική εμπειρία κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά στον ελληνικό χώρο και είναι θεσμικά εντεταγμένοι τόσο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όσο και σε άλλα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
περισσότερα
2012. «Εκπόνηση έρευνας για τη διερεύνηση του προφίλ των νομίμως διαμενόντων στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών που εργάζονται ως οικιακό προσωπικό και συγκριτική μελέτη των μοντέλων θεσμικής διαχείρισης του στα κράτη-μέλη της Ε.Ε». Εντάχτηκε στη Δράση 2.2/10 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Προτεραιότητας 2: «Ανάπτυξη δεικτών και μεθοδολογιών αξιολόγησης με σκοπό την αποτίμηση της προόδου, την προσαρμογή πολιτικών και μέτρων και τη διευκόλυνση του συντονισμού της συγκριτικής μάθησης»
περισσότερα
2004-2010. «Εκπόνηση έρευνας με θέμα: «Φύλο, οικιακή εργασία και εθνοτική ταυτότητα: η διαπολιτισμική συγκρότηση του οικιακού χώρου στην Ελλάδα» Χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Πυθαγόρας» (Μέτρο 4.2., αριθμός υποέργου 1368) στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ (συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. κατά 75% και Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας κατά 25%). Επιστημονικά υπεύθυνος: Ευθύμιος Παπαταξιάρχης, Καθηγητής,Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου).
περισσότερα
2004-2006. «Εκπόνηση έρευνας με θέμα: «Η γυναικεία εργασία στις ατομικές, οικογενειακές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις στον τουρισμό. Οι περιπτώσεις της Μυκόνου και της Λέσβου». Χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Πυθαγόρας» (Μέτρο 4.2.) στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ (συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. κατά 75% και Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας κατά 25%). Επιστημονικά Υπεύθυνη: Βασιλική Μουτάφη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
περισσότερα
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Εθνογραφίας εντάσσεται
και η συγκέντρωση, καταγραφή και ταξινόμηση των εθνογραφικών κειμένων
(βιβλίων, άρθρων σε περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους, διατριβών)
που αναφέρονται στον ελληνικό χώρο. Η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε
εξέλιξη και ένας σημαντικός αριθμός σχετικών συγγραμμάτων είναι ήδη
διαθέσιμος στο αρχείο του εργαστηρίου. Παράλληλα με την προσπάθεια
συλλογής των κειμένων, το Εργαστήριο επεξεργάζεται μια συγκεντρωτική
βάση δεδομένων για την εθνογραφία της Ελλάδας. Σύντομα, αυτή η βάση
δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει προς το παρόν τα κείμενα που υπάρχουν
ήδη στη συλλογή του εργαστηρίου και στην οποία επίσης καταχωρούνται
και όλες οι νέες προσκτήσεις του εργαστηρίου, θα είναι διαθέσιμη στους
ενδιαφερόμενους μέσω του διαδικτύου.
H βάση δεδομένων για την εθνογραφία της Ελλάδας
Το ηλεκτρονικό αρχείο
περισσότερα