Eργαστήρια  

Εθνογραφίας
Ιστορίας
Μελετών Οικογένειας
     και Συγγένειας


 


Ερευνητική δραστηριότητα

2012. «Εκπόνηση έρευνας για τη διερεύνηση του προφίλ των νομίμως διαμενόντων στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών που εργάζονται ως οικιακό προσωπικό και συγκριτική μελέτη των μοντέλων θεσμικής διαχείρισης του στα κράτη-μέλη της Ε.Ε».

http://ru-blade2.aegean.gr/migrantDomestics/app/index.php

Εντάχτηκε στη Δράση 2.2/10 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Προτεραιότητας 2: «Ανάπτυξη δεικτών και μεθοδολογιών αξιολόγησης με σκοπό την αποτίμηση της προόδου, την προσαρμογή πολιτικών και μέτρων και τη διευκόλυνση του συντονισμού της συγκριτικής μάθησης». Χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών και από εθνικούς πόρους. Η έρευνα υλοποιήθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας και το Τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με την εταιρία δημοσκοπήσεων TNS-ICAP και τη μη κερδοσκοπική οργάνωση  Στέκι Πολιτισμού Αλβανών Μεταναστών στην Ελλάδα.
Επιστημονικός  υπεύθυνος: Χ. Φ. Μπέλλας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας.
Ερευνητική ομάδα: Ευθύμιος Παπαταξιάρχης, Καθηγητής,  Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου,  Λόης Λαμπριανίδης, Καθηγητής, Οικονομικό Τμήμα, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Σωτήρης Χτούρης, , Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου,   Αναστασία Ζήση, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πηνελόπη Τοπάλη, Εκλεγμένη Λέκτορας, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Κατερίνα Ροζάκου, Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αγγελική Αθανασοπούλου, Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ήβη Δασκαλάκη,  Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας,
Goldsmith College, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Eda Gemi, Υποψήφια διδάκτορας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μάλαμα Ρενταρή, Υποψήφια διδάκτορας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μιχαλίτσα Χίου, Υποψήφια διδάκτορας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δέσποινα Τσιακάλου, Πτυχιούχος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. 
Στόχος της έρευνας
ήταν η καταγραφή και ανάλυση, ανάλογα με εθνοτικά χαρακτηριστικά και τις διαφοροποιημένες στρατηγικές των ατόμων, των τύπων ένταξης που παρουσιάζουν ομάδες μεταναστριών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και προσφέρουν οικιακή εργασία.  Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Απριλίου - Μαΐου 2012 δημοκοπική, πανελλαδική έρευνα με ερωτηματολόγιο σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 451 εργαζομένων μεταναστριών από την Αλβανία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και τις Φιλιππίνες. Η δειγματοληπτική έρευνα αποτύπωσε την σημερινή κατάσταση σχετικά με την απασχόληση, τα κοινωνικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά των ατόμων. Απώτερος σκοπός ήταν η αξιολόγηση του βαθμού ένταξης των μεταναστριών ως προς δέκα διαφορετικές περιοχές όπου ασκούνται πολιτικές ένταξης όπως αυτές προσδιορίζονται από τον δείκτη MIPEX (http://www.mipex.eu). Τα δεδομένα αναλύθηκαν με τη χρήση προχωρημένων στατιστικών δοκιμασιών. Χρησιμοποιήθηκε επίσης το εργαλείο των ανοικτών, ημι-δομημένων εθνογραφικών συνεντεύξεων. Συγκεκριμένα, έγιναν από 15 συνεντεύξεις σε πέντε ομάδες οικιακών εργαζομένων: σε μετανάστριες από την Αλβανία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τις Φιλιππίνες και σε μετανάστριες από χώρες της Αφρικής. Η έρευνα ολοκληρώθηκε με τη διενέργεια συνεδριών ομάδων επικέντρωσης (focus groups) στις οποίες συμμετείχαν γραφεία εύρεσης οικιακής εργασίας και ειδικοί σε ζητήματα κοινωνικής ένταξης μεταναστριών. Τέλος, σε συνδυασμό με την βιβλιογραφική επισκόπηση και την συγκριτική έκθεση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την έμμισθη οικιακή εργασία στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε η συνθετική αξιοποίηση των πορισμάτων της ποιοτικής και της ποσοτικής έρευνας και η διατυπωθήκαν προτάσεις για  μέτρα που είναι δυνατόν να εφαρμοστούν στο πλαίσιο μιας εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής, με σκοπό τη διευκόλυνση της ένταξής μεταναστριών στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.