Eργαστήρια  

Εθνογραφίας
Ιστορίας
Μελετών Οικογένειας
     και Συγγένειας


 

1/3/2004-30/6/2006. «Εκπόνηση έρευνας με θέμα: «Η γυναικεία εργασία στις ατομικές, οικογενειακές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις στον τουρισμό. Οι περιπτώσεις της Μυκόνου και της Λέσβου».  

Χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Πυθαγόρας» στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ (συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. κατά 75% και Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας κατά 25%). Ερευνητική ομάδα: Δέσποινα Νάζου (μεταδιδάκτωρ ερευνήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας),  Νατάσα Ιωαννίδου (υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος Κοιν. Ανθρωπολογίας και Ιστορίας), Αρετή Βατζάκα και Σμαράγδα Ζαγκότση (υποψήφιοι διδάκτορες του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού» του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επιστημονικοί υπεύθυνοι: Βασιλική Μουτάφη (επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοιν. Ανθρωπολογίας και Ιστορίας) και Πάρης Τσάρτας (αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων).
Η έρευνα διήρκεσε 28 μήνες διεξήχθη στη Λέσβο (Μόλυβο, Πέτρα) και στη Μύκονο. Αντικείμενο της είναι η διερεύνηση της γυναικείας επιχειρηματικής δράσης στον τουρισμό, όπως αυτή αναπτύσσεται στις οικογενειακές, ατομικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις (ειδικότερα σε επιχειρήσεις ξενοδοχειακές, ενοικιαζομένων δωματίων, ή προσφοράς φιλοξενίας στο πλαίσιο του αγροτικού τουρισμού). Η δράση των γυναικών εξετάζεται μέσα από τη σχέση νοικοκυριού-επιχείρησης. Σκοπός της έρευνας είναι η διερεύνηση των τρόπων ανταπόκρισης των γυναικών στις προκλήσεις της αγοράς εργασίας σε συνδυασμό με τις ανάγκες του νοικοκυριού, με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση ενισχύει, μέσα από προγράμματα, επιχειρηματικές δράσεις των γυναικών στον τουρισμό, και ειδικότερα στον αγροτουρισμό.
Οι στόχοι της έρευνας συνοψίζονται στους εξής: Α) Στην διερεύνηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα της απασχόλησης των γυναικών στον τουριστικό τομέα σε σχέση με την οικογενειακή τους κατάσταση, το επίπεδο εκπαίδευσης, την ηλικία και τη συμμετοχή τους σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Β) Στη συσχέτιση της γυναικείας εργασίας στον τουρισμό με την προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης των νεότερων μελών της οικογένειας κατά την πορεία των επιχειρήσεων στο βάθος του χρόνου. Γ) Στην αναζήτηση των τρόπων αυτοπροσδιορισμού (ταυτότητας) των γυναικών σε σχέση με την επιχειρηματική τους δράση. Δ) Στην καταγραφή των τάσεων και της επαγγελματικής κινητικότητας των γυναικών σε ημι-αγροτικές και τουριστικά αναπτυσσόμενες ή ανεπτυγμένες νησιωτικές περιοχές, καθώς και τη συσχέτιση διαφόρων μορφών τουριστικής απασχόλησης με την οργάνωση των νοικοκυριών. Οι παραπάνω ερευνητικοί στόχοι τέθηκαν ύστερα από εξέταση των μελετών που αφορούν τη γυναικεία εργασία και επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα κατά την οποία διαπιστώθηκε η απουσία εμπεριστατωμένων ερευνών σχετικά με την γυναικεία εργασία σε ατομικές ή οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις, είτε πρόκειται για αστικές, είτε για (ημι) αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές, και, παρά το γεγονός ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι ο κεντρικός άξονας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Επίσης η σχετική βιβλιογραφία περιλαμβάνει ελάχιστες μελέτες που αφορούν την γυναικεία επιχειρηματικότητα στον τομέα του τουρισμού, καθώς και την αγροτοτουριστική συνεταιριστική δράση των γυναικών. Αυτοί οι τομείς της γυναικείας εργασίας αποτελούν τα λιγότερα διερευνημένα πεδία παρά την ενδιαφέρουσα πορεία τους μέσα στο χρόνο και τη συσχέτισή τους με συγκεκριμένες αναπτυξιακές πολιτικές ενίσχυσης της οικονομίας των αγροτικών νοικοκυριών.