Διδακτικό Προσωπικό Τεχνικό Προσωπικό Διοικητικό Προσωπικό


Πλεξουσάκη Έφη Mόνιμη Eπίκουρη Kαθηγήτρια

Στοιχεία επικοινωνίας
Διεύθυνση Αλληλογραφίας:
Τμήμα Κοινωνικής. Ανθρωπολογίας και Ιστορίας - Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Κτήριο Διοίκησης, Λόφος Πανεπιστημίου - 81100 Μυτιλήνη

Γραφείο: Κτήριο Kαραντώνη 11
τηλ.: +30 22510 36319
e-mail: e.plexousaki@sa.aegean.gr

ΦΕΚ Διορισμού: 310/30.12.04 τ.ΝΠΔΔ
Γνωστικό Αντικείμενο: Κοινωνική Ανθρωπολογία με έμφαση στην Εθνογραφία της Μεσογείου



Μαθήματα:


ΚΑ-100: Εισαγωγή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία Ι (προπτυχιακό υποχρεωτικό μάθημα 1ου
        κύκλου σπουδών)


ΚΑ-180: Ανθρωπολογία της εκπαίδευσης (προπτυχιακό μάθημα επιλογής)

ΠΑ/Σ-039: Εθνογραφία της Μεσογείου (προπτυχιακό μάθημα επιλογής)

ΚΙΑ-Α/3 : Ανθρωπολογία της εκπαίδευσης (ΠΜΣ Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία,
       3ο εξάμηνο Σπουδών)


Σύντομο Βιογραφικό:


Η Έφη Πλεξουσάκη σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές εθνολογίας και κοινωνικής ανθρωπολογίας στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2000 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Από το 2002 έως σήμερα εργάζεται ως σύμβουλος καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στην μεταπτυχιακή θεματική ενότητα «Εκπαίδευση: πολιτισμικές διαφορές και κοινωνικές ανισότητες».
Η διδακτορική της διατριβή με τίτλο: «Το σώμα ως διακύβευμα: λόγοι για την αρρώστια και θεραπευτικές πρακτικές στην ανατολική Κρήτη» στηρίζεται σε επιτόπια έρευνα στην ορεινή Κρήτη. Συμμετείχε σε ερευνητικές ομάδες του Laboratoire d'Anthropologie Sociale Ecole Normale στο Παρίσι και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών στην Αθήνα. Ανάμεσα στο 1997 με 2000 πραγματοποίησε έρευνα στην περιοχή της Θράκης για τη σχέση του μειονοτικού πληθυσμού με την εκπαίδευση στο πλαίσιο του προγράμματος του Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων». Από το 2000 έως σήμερα συμμετέχει ως επιστημονική σύμβουλος και μέλος της πενταμελούς ομάδας σχεδιασμού και συντονισμού του παραπάνω προγράμματος που έχει το χαρακτήρα εκπαιδευτικής παρέμβασης στη μειονοτική εκπαίδευση στη Θράκη και χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΕΠΘ στο πλαίσιο διαδοχικών κοινοτικών χρηματοδοτήσεων (Β’ και Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης).
Τα πρόσφατα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τον εθνικισμό και τις μειονότητες καθώς και ζητήματα εκπαίδευσης και πολιτισμικής διαφοροποποίησης με έμφαση στις γονεϊκές εκπαιδευτικές πρακτικές.


Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις


Βιβλία

Ε. Πλεξουσάκη (επιμ.), Μεταμορφώσεις του εθνικισμού: Επιτελέσεις της συλλογικής ταυτότητας στην Ελλάδα, Αθήνα: Αλεξάνδρεια.

Πρόσφατα άρθρα σε περιοδικά με κριτές

2014 «Επιτελέσεις του τόπου και του έθνους στην Ελλάδα της μεταεθνικής εποχής» στο Ε. Πλεξουσάκη (επιμ.), Μεταμορφώσεις του εθνικισμού. Επιτελέσεις της συλλογικής ταυτότητας στην Ελλάδα, Αθήνα: Αλεξάνδρεια.

2014 (επιμ.), Μεταμορφώσεις του εθνικισμού. Επιτελέσεις της συλλογικής ταυτότητας στην Ελλάδα, Αθήνα: Αλεξάνδρεια.

2013 συνεπιμελήτρια (με τους Ε. Παπαταξιάρχη και Κ. Ροζάκου) της τρίτομης σειράς με τίτλο Αναθεωρήσεις του πολιτικού στις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

2011 «Το όνομα του ‘άλλου’: θέσεις και αντιπαραθέσεις κατά τη σύνθεση της κατηγορίας «μειονότητα» στη Θράκη» στο Α. Ανδρούσου και Ν. Ασκούνη (επιμ.), Πολιτισμική Ετερότητα και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αθήνα: Μεταίχμιο.

2010 « Enquête auprès des familles en milieu minoritaire : conflits politiques, distance culturelle et questions de méthode» (με Ν.Askouni) στο Monique Robin et Bernadette Tillard (επιμ.), La recherche au domicile des familles. Démarches et savoir faire, Παρίσι: L Harmattan.

2008 «Μειονότητα και σχολική εκπαίδευση: δυναμικές ενός πεδίου που αλλάζει» στο Θάλεια Δραγώνα και Άννα Φραγκουδάκη (επιμ.), Πρόσθεση όχι αφαίρεση. Πολλαπλασιασμός όχι διαίρεση. Η μεταρρυθμιστική παρέμβαση στην εκπαίδευση της μειονότητας της Θράκης, 91-106. Αθήνα: Μεταίχμιο.

2006 «Στην Ελλάδα ή την Τουρκία; Εκπαίδευση και διλήμματα ταυτότητας της «μουσουλμανικής μειονότητας» στη Θράκη» στο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης (επιμ.), Περιπέτειες της ετερότητας. Η παραγωγή της πολιτισμικής διαφοράς στη σημερινή Ελλάδα, 181-208. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.

2005 «En Grece ou en Turquie? Itineraires educatifs d’une minorite “musulman” en Thrace” , Ethnologie Francaise, 2005/2- Απρίλιος-Ιούνιος: 279-290.

2004 «Κραυγές και ψίθυροι: Συγκρούσεις και ταυτότητες στο λόγο μειονοτικών γυναικών στη Θράκη» στο Χριστίνα Βλαχούτσικου και Laurie Kain-Hart (επιμ.), Όταν γυναίκες έχουν διαφορές: και συγκρούσεις γυναικών στη σύγχρονη Ελλάδα. Αθήνα: Μέδουσα-Σέλας.

2003 Πολιτισμός και σχολείο, στη σειρά «Κλειδιά και Αντικλείδια», επιστημονική υπεύθυνη: Αλεξάνδρα Ανδρούσου, 9-41. Αθήνα: ΥΠΕΠΘ-Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων-Πανεπιστήμιο Αθηνών.

2000 «Η διαχείριση της ετερότητας: αφηγήσεις για το AIDS» στο Ρωξάνη Καυταντζόγλου-Μαρίνα Πετρονώτη (επιμ.), Όρια και περιθώρια. Εντάξεις και αποκλεισμοί, 109-129. Αθήνα: ΕΚΚΕ.

1996 «Le mal purifié: manipulation du sida en Grèce», (με τον Κ. Γιαννακόπουλο), L’Homme, 139: 125-135.