Διδακτικό Προσωπικό Τεχνικό Προσωπικό Διοικητικό Προσωπικό




 

ΚΑΝΤΣΑ ΒΕΝΕΤΙΑ
Eπίκουρη Kαθηγήτρια
 

 

Στοιχεία επικοινωνίας

Γραφείο: 

Καραντώνη 11 
81 100 Μυτιλήνη, Λέσβος

Τηλέφωνο: 

+30 22510 36335

Εmail:

vkantsa@sa.aegean.gr       

Ιστοσελίδα:

http://www.aegean.gr/social-anthropology/kantsa


ΚΑΝΤΣΙΑ ΒΕΝΕΤΙΑ
 

 
Αναλυτικό Βιογραφικό Σημείωμα
 

2. Σπουδeς

 

1977 – 1983

Απολυτήριο από τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης (Deutsche Schule Thessaloniki) και Απολυτήριο Γερμανικού Λυκείου (Abiturzeugnis).

1983 - 1987

Πτυχίο Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, ειδίκευση στη Φιλοσοφία.

1992 - 1995

Παρακολούθηση του διετή Μεταπτυχιακού Κύκλου Σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας με τίτλο: Δυνάμει Φίλες, Δυνάμει Ερωμένες. Συναντήσεις Γυναικών στην Ερεσσό Λέσβου. Επιβλέπων Καθηγητής: Ευθύμιος Παπαταξιάρχης (Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας).

1995 - 2001

Διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D.) στην Ανθρωπολογία, Department of Anthropology, London School of Economics and Political Science, University of London. Τίτλος Διατριβής: Daughters Who Do Not Speak, Mothers Who Do Not Listen. Erotic Relationships Among Women in Contemporary Greece (Κόρες που δεν Μιλούνε, Μητέρες που δεν Ακούνε. Ερωτικές Σχέσεις ανάμεσα σε Γυναίκες στη Σύγχρονη Ελλάδα). Επιβλέποντες Καθηγητές: Professor Peter Loizos (Department of Anthropology, LSE) και Professor Henrietta Moore (Department of Anthropology, LSE). Επιτροπή Εξέτασης: Professor Jeffrey Weeks (Dean of Faculty of Humanities and Social Sciences, South Bank University, London) και Dr Jane Cowan (Senior Lecturer in Social Anthropology, School of Cultural and Community Studies, University of Sussex) -ο τίτλος σπουδών απονεμήθηκε τον Ιανουάριο του 2001-.

 

2.1. Σεμιναρια, Ξενες Γλωσσες, Η/Υ

Σεμινάρια

12 Ιουλίου – 8 Αυγούστου 1998: Παρακολούθηση Σεμιναρίων και παρουσίαση πρωτότυπης ερευνητικής δουλειάς στα πλαίσια του International School, Summer Institute on Sexuality, Culture and Society, Universiteit van Amsterdam. Υπεύθυνοι Προγράμματος: Professor Gilbert Herdt (Director of the Human Sexuality Studies Program, Professor of Sexuality Studies and Anthropology, San Francisco State University) και Dr Han ten Brummelhuis (Associate Professor in the Department of Cultural Anthropology at the University of Amsterdam).

Ξένες Γλώσσες

Αγγλικά, Certificate of Proficiency in English, University of Cambridge

Γερμανικά, Abiturzeugnis, Deutsche Schule Thessaloniki

Η/Υ

Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Κατάρτισης στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές (ECDL) Windows, Word, Excel, Access, Internet

 

3. Επαγγελματικη απασχοληση

1993-1995

Εκπαιδεύτρια στο Μουσειοπαιδαγωγικό Πρόγραμμα Ανατολικό Αιγαίο: Εικόνες από το Παρελθόν που πραγματοποιήθηκε από την ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου στη Λέσβο και τη Λήμνο σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

1997-1998

 

2001-2002

Διδασκαλία σto πρόγραμμα σπουδών του School for International Training (College Semester Abroad), τομέας Λέσβου, Ελλάδα και εξωτερική πιβλέπουσα στην εκπόνηση των τελικών εργασιών (Independent Study Project.

Μέλος του Εργαστηρίου Εθνογραφίας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Συμμετοχή στη δημιουργία εξειδικευμένου αρχείου που στόχο έχει να συγκεντρώσει τις ανθρωπολογικές μελέτες για τον ελληνικό χώρο, τη δημιουργία μιας βιβλιογραφικής βάσης δεδομένων και την παρουσίασή τους στο διαδίκτυο.

2001-2002 (χειμερινό  εξάμηνο)

Εντεταλμένη Διδασκαλίας στη βαθμίδα της Λέκτορα στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

2002-2008

Λέκτορας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

2004-2006

 

 

Συμμετοχή ως διδάσκουσα στο διατμηματικό προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών φύλου με τίτλο Προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε θέματα φύλου και ισότητας με επιστημονική υπεύθυνη την Χρυσή Βιτσιλάκη (Τμήμα Προσχολικής Αγωγής και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου). 

2008 – σήμερα

Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 

 

4. ερευνητικο εργο

4.1. Εθνογραφική έρευνα

1994

Εθνογραφική έρευνα στην Ερεσό Λέσβου με θέμα την γυναικεία «ομοφυλόφιλη κοινότητα» και τη διαπραγμάτευση μιας λεσβιακής ταυτότητας Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια εκπόνησης της διπλωματικής μου εργασίας, αποσκοπούσε στην εθνογραφική καταγραφή της γυναικείας «ομοφυλόφιλης κοινότητας» που συναντάται στην Ερεσό Λέσβου τους καλοκαιρινούς μήνες και τη διερεύνηση των ιστορικών συνθηκών που συνέβαλαν στη δημιουργία της από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Στη διάρκεια της έρευνας αναδύθηκαν ζητήματα που αφορούσαν στην κατασκευή της ταυτότητας με αναφορά τη συμμετοχή στην κοινότητα, τρόποι επινόησης και αναγνώρισης της κοινότητας, και διαδικασίες οριοθέτησης και διαφοροποίησής της από την κοινότητα των ντόπιων. Εκτός από συμμετοχική παρατήρηση πραγματοποιήθηκαν ανοιχτές συνεντεύξεις με γυναίκες-επισκέπτριες της Ερεσού και συζητήσεις καθώς και συνεντεύξεις με τους ντόπιους κατοίκους.

1996–1998

Εθνογραφική έρευνα στην Αθήνα, την Ερεσό Λέσβου και τη Θεσσαλονίκη με θέμα ομόφυλες ερωτικές πρακτικές ανάμεσα σε γυναίκες στη σύγχρονη Ελλάδα. Εθνογραφική έρευνα, στα πλαίσια εκπόνησης της διδακτορικής μου διατριβής, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Ερεσσό Λέσβου με θέμα ομόφυλες ερωτικές πρακτικές ανάμεσα σε γυναίκες στη σύγχρονη Ελλάδα. Στα πλαίσια της έρευνας επιχείρησα να αναγνώσω τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους γυναίκες με ομόφυλες ερωτικές πρακτικές στην Ελλάδα ορίζουν τον εαυτό τους και διαπραγματεύονται τις σχέσεις με τους οικείους τους, μέσα από την καταγραφή των χώρων που χρησιμοποιούν, την ανάλυση των σχέσεων με τις οικογένειές τους και τις δικές τους διηγήσεις γύρω από την επιθυμία. Η μεθοδολογία της έρευνας στηρίχτηκε σε συμμετοχική παρατήρηση στην Αθήνα και την Ερεσό Λέσβου, μαγνητοφωνημένες ανοιχτές συνεντεύξεις με 33 γυναίκες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και τέλος συλλογή και ανάλυση κείμενων που δημοσιεύτηκαν στην Ελλάδα από το 1976 και μετά και εγγράφονται σε έναν λεσβιακό φεμινιστικό λόγο.

2002

Εθνογραφική έρευνα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με θέμα την μη ετερόφυλη μητρότητα. Η έρευνα στηρίχτηκε κυρίως στην πραγματοποίηση συνεντεύξεων με μητέρες που έχουν ομόφυλες ερωτικές σχέσεις και στην ανάλυση σχετικών δημοσιευμάτων στον τύπο.

2007-2008

Εθνογραφική έρευνα σε θέματα σεξουαλικότητας, πολιτικής και ιδιότητας του πολίτη στην Ελλάδα με αναφορά κυρίως στο θέμα του γάμου μεταξύ ομοφύλων.

 

 

4.2. Ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα

2004-2008

Συμμετοχή ως μέλος ΔΕΠ στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Φύλο, οικιακή εργασία και εθνοτική ταυτότητα: η διαπολιτισμική συγκρότηση του οικιακού χώρου στην Ελλάδα» που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα «Πυθαγόρας», Μέτρο 4.2., αριθμός υποέργου 1368, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Ευθύμιο Παπαταξιάρχη (Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου).

2006-σήμερα

 

Επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας με τίτλο «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή & γονεϊκότητα στην Ελλάδα. Ανθρωπολογικές προσεγγίσεις του φύλου, της συγγένειας και της βιοεξουσίας» που χρηματοδοτήθηκε από την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η έρευνα διεξάγεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οικογένειας και Συγγένειας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Το αντικείμενο της έρευνας αφορά  στη διερεύνηση των Νέων Τεχνολογιών Αναπαραγωγής –πιο συγκεκριμένα τη μέθοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής- με αναφορά στον τρόπο που συγκροτούνται και διαπλέκονται οι έμφυλες σχέσεις, τις αναπαραστάσεις και εννοιολογήσεις της γονεϊκότητας, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους ελέγχεται και διανέμεται η γνώση η σχετική με την αναπαραγωγική διαδικασία. Μέσα από τη χρήση ποιοτικών μεθόδων διερευνούνται οι τρόποι με τους οποίους τα υποκείμενα (γυναίκες και άνδρες) που έχουν χρησιμοποιήσει τη μέθοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα, αντιλαμβάνονται και εννοιογούν τις έμφυλες και γονεϊκές τους σχέσεις σε πλαίσια κοινωνικών και τεχνολογικών μετασχηματισμών, ενώ, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα δίκτυα εξουσίας που διαμορφώνουν την αναπαραγωγή και κατ’ επέκταση σε ζητήματα συμμόρφωσης και αντίστασης των υποκειμένων σε ελεγκτικούς μηχανισμούς που προάγονται μέσα από τις ΝΤΑ. Η έρευνα στηρίζεται σε ανοιχτές σε βάθος συνεντεύξεις, σε επισκέψεις σε κλινικές που εφαρμόζουν τη μέθοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και συζητήσεις με το ιατρικό προσωπικό, και τέλος σε συλλογή στατιστικών στοιχείων και  ανάλυση των σχετικών με το θέμα δημοσιευμάτων στον Τύπο.

2008- σήμερα

Μέλος του ερευνητικού δικτύου EastBordNet (Cost Action ISO803) με επιστημονική υπεύθυνη την Sarah Green, Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Manchester. Στο δίκτυο συμμετέχουν ερευνητές που ασχολούνται με την Ανατολική και Νότια Ευρώπη και των οποίων τα ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε ζητήματα συνόρου, φύλου, σεξουαλικότητας καθώς και στις έννοιες του χρόνου και του χρήματος.

 

 

5. Διδακτικο έργο

5.1. Διδασκαλία

Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών
Αυτόνομη διδασκαλία προπτυχιακών μαθημάτων στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου:

1.   Διδασκαλία του μαθήματος «Ανθρωπολογία της Συγγένειας»  (υποχρεωτικό μάθημα 1ου κύκλου σπουδών) από το ακαδημαϊκό έτος 2001-02 ως και σήμερα

2.   Διδασκαλία του μαθήματος «Εισαγωγή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία Ι»  (υποχρεωτικό μάθημα 1ου κύκλου σπουδών) τα ακαδημαϊκά έτη 2004-05 και 2005-06

3.   Διδασκαλία του μαθήματος «Εισαγωγή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία ΙΙ»  (υποχρεωτικό μάθημα 1ου κύκλου σπουδών) το ακαδημαϊκό έτος 2003-04

4.   Διδασκαλία του μαθήματος «Σύγχρονες Ανθρωπολογικές Προσεγγίσεις της Συγγένειας και της Οικογένειας»  (μάθημα επιλογής 2ου κύκλου σπουδών) τα ακαδημαϊκά έτη 2001-02 και 2002-03

5.   Διδασκαλία του μαθήματος «Οικογενειακές Υποθέσεις»  (μάθημα επιλογής 2ου κύκλου σπουδών) από το ακαδημαϊκό έτος 2002-03 ως και το 2007-08

6.   Διδασκαλία του μαθήματος «Ανθρωπολογία της Επιστήμης» (μάθημα επιλογής 2ου κύκλου σπουδών) τα ακαδημαϊκά έτη 2007-08 και 2008-09

Συνδιδασκαλία στα πλαίσια της Κεντρικής Δράσης Σχεδιασμού και Υλοποίησης Κύκλου Διαθεματικών Μαθημάτων Φύλου και Ισότητας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου του μαθήματος: «Φύλο και οικογένει

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών

Διδασκαλία μεταπτυχιακών μαθημάτων στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Αυτόνομη διδασκαλία

1.  «Ανθρωπολογία της Συγγένειας και του Φύλου» (μάθημα επιλογής 3ου εξαμήνου) στο ΠΜΣ Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία από το ακαδημαϊκό έτος 2002-03 ως και σήμερα

2.  «Φύλο και Πολιτική» (υποχρεωτικό μάθημα 1ου εξαμήνου) στο ΠΜΣ «Γυναίκες και Φύλα: Ανθρωπολογικές και Ιστορικές Προσεγγίσεις» από το ακαδημαϊκό έτος 2008-09 ως και σήμερα 

Συντονίστρια μαθημάτων και διδασκαλία ενοτήτων

3.   Συντονίστρια μαθήματος και διδασκαλία τριών ενοτήτων στο «Μεθοδολογικά Ζητήματα» (υποχρεωτικό μάθημα 1ου εξαμήνου) στο ΠΜΣ «Γυναίκες και Φύλα: Ανθρωπολογικές και Ιστορικές Προσεγγίσεις» τα ακαδημαϊκά έτη 2003-04 και 2004-05

4.   Συντονίστρια μαθήματος και διδασκαλία τριών ενοτήτων στο «Γυναίκες και Πολιτική» (υποχρεωτικό μάθημα 3ου και από το 2006-07 1ου εξαμήνου το οποίο μετονομάστηκε από το 2006-07 σε «Φύλο και Πολιτική») στο ΠΜΣ «Γυναίκες και Φύλα: Ανθρωπολογικές και Ιστορικές Προσεγγίσεις» τα ακαδημαϊκά έτη 2004-05, 2005-06, 2006-07, 2007-08

5.   Διδασκαλία τριών ενοτήτων στο «Ανθρωπολογία των Φύλων» (υποχρεωτικό μάθημα 3ου και από το 2006-07 1ου εξαμήνου) στο ΠΜΣ «Γυναίκες και Φύλα: Ανθρωπολογικές και Ιστορικές Προσεγγίσεις» το ακαδημαϊκό έτος 2003-04

 

5.2. Συμμετοχή ως επιβλέπουσα καθηγήτρια στο πρόγραμμα «Πρακτική άσκηση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» (επιστημονική υπεύθυνη Έφη Πλεξουσάκη):

2002- Οι φοιτήτριες με τις οποίες συνεργάστηκα ασκήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Ισότητας στην Αθήνα, στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών (πρώην «Διοτίμα»), στο Γυναικείο Αρχείο «Δελφύς».

 

5.3. Επίβλεψη διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών

Επίβλεψη πτυχιακών διπλωματικών εργασιών

1. Πορίκη, Ναταλία 2004 « “Φυσικά, ο καθένας τα γονίδιά του”: “φυσική” γονεϊκότητα και νέες τεχνολογίες αναπαραγωγής στο πλαίσιο της ελληνικής κοινωνίας»

2. Ελευθεριάδου Καλλιόπη, 2005 «Ξένες οικιακές βοηθοί σε μια επαρχιακή πόλη. Μετανάστευση, φύλο και εργασία»

3.   Πανουσοπούλου, Μαρία 2007 «Φύλο και εργασία. Το παράδειγμα μιας εφημερίδας»

4.   Ροδίτη, Μαρία 2008 «Τατουάζ: Ατομικές επιλογές, δημόσιες επιτελέσεις»

Επίβλεψη μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών

1.    Δουκακάρου, Μαρία 2003 «Δεσμοί συγγένειας, δεσμοί φιλίας. Εννοιολογήσειες των συγγενικών και φιλικών σχέσεων στα πλαίσια των φοιτητικών εστιών»

2.   Αλτίνογλου, Ελένη 2004 «Αναπαραστάσεις του εαυτού και της ετερότητας μέσα από το παράδειγμα των μικτών γάμων»

3.   Κοράκη, Μάρω 2004 «Αφηγήσεις βίας και πολιτισμικές αναπαραστάσεις της γυναικείας κακοποίησης»

4.   Μουρατίδου, Αθηνά 2004 «Χρήσεις και καταχρήσεις του παρελθόντος στο παρόν. Το παράδειγμα της έκθεσης ναυταθλητισμού στο μουσείο αθλητισμού Θεσσαλονίκης»

5.   Παπαντωνάκη Νοέλ 2005 « “Το πρώτο μου σπίτι … το σπίτι που σπούδασα”. Σημασιοδοτήσεις του οικιακού χώρου από φοιτητές στη Μυτιλήνη».

6.   Αυγερινού, Χριστίνα 2006 «Αναπαραστάσεις έμφυλων και οικογενειακών σχέσεων μέσα από τις κωμωδίες του εμπορικού ελληνικού κινηματόγραφου (δεκαετία του 1960)».

7.   Ζερβού, Μαρία 2006 «Εννοιολογήσεις της πατρότητας και του εαυτού από άνδρες που ζούνε σε μια επαρχιακή πόλη»

8.   Ηλιάδου, Ευγενία 2006 «Γυναικείες φωνές και σιωπές. Το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα και η σχέση του με τον ακαδημαϊκό χώρο. Το παράδειγμα της Ομάδας Γυναικείων Σπουδών Θεσσαλονίκης».

9.   Τσατσάνη, Γεωργία 2006 «Αντισύλληψη και σεξουαλικές πρακτικές. Μια ιστορική προσέγγιση»

10.  Χαλκίδου, Άσπα 2006 «Από την ποιητική του πόνου, στην αίσθηση της ηδονής. Ερωτικός πόνος, σώμα και επιθυμία στις πρακτικές του BDSM».

11.  Γρυλλάκη, Μαρία 2007 «Όψεις και εννοιολογήσεις του γάμου σε ένα ορεινό χωριό της Κρήτης»

12.  Πορίκη, Ναταλία 2007 «“.Δεν ξέρω … εγώ ότι μου ο γιατρός θα κάνω”. Βιοϊατρική και βιοεξουσία: Πολιτισμικές αντιλήψεις για τον υπέρηχο στα πλαίσια ενός δημόσιου νοσοκομείου»

13.  Τσουκαλά Ουρανία 2007 «Η πολιτική της μητρότητας. Δίκαιο, πρακτικές και νέες τεχνολογίες αναπαραγωγής»

14.  Νώτη Φωτεινή 2007 «Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Για την ισότητα των φύλων στους τομείς της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτησης”. Αναπαραγωγή στερεοτύπων;»

15.  Παπαδοπούλου, Χαρίκλεια 2008 «Η κοσμητική χειρουργική στις δυτικές κοινωνίες μέσα από φεμινιστικές και ανθρωπολογικές προσεγγίσεις»

16.  Παπατσιότσιου, Ελευθερία (2008) «Το Πρωτόκολλο για την Πρόληψη, Καταστολή και Τιμωρία της Διακίνησης Προσώπων, Ιδιαίτερα Γυναικών και Παιδιών των Ηνωμένων Εθνών: Φεμινιστική Κριτική και η Υποδοχή του στην Ελλάδα»

17.  Κρέτση, Βασιλική (2008) Χώροι παιδιών. Η παιδική ηλικία μέσα από τις αντιλήψεις για το χώρο

18.  Ματακιά Κανέλλα 2009 «Η διαχείριση της γυναικείας σεξουαλικότητας. Η βία κατά των γυναικών»

19.  Νέζη Κωνσταντίνα 2009 «Πολιτικές Ισότητας και Τοπική Αυτοδιοίκηση»

20.  Πουλιόπουλος Νίκος 2010 «Το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης στην Ελλάδα»

21.  Σιδηροπούλου Ντίνα (υπό εξέλιξη 2010) …«Χωρικές διαδρομές στο κέντρο φιλοξενίας Θεομήτωρ στην Αγιάσο Λέσβου»

22.  Λιγνού, Άννα (2010) «Μητρότητα και νέες μορφές ευγονικής: ο επαναπροσδιορισμός των εννοιών της οικογένειας, της γονεϊκότητας και της συγγένειας, το νομικό πλαίσιο και η βιοηθική προσέγγιση της αναπαραγωγικής τεχνολογίας στη σύγχρονη εποχή»

23.  Λέτσιου, Στυλιανή (υπό εξέλιξη 2010)

Μέλος τριμελών επιτροπών

2001-σήμερα: Μέλος σε τριμελείς επιτροπές πτυχιακών εργασιών στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (νούμερο;)

2003–σήμερα: Μέλος σε τριμελείς επιτροπές διπλωματικών εργασιών στα πλαίσια των ΠΜΣ «Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία» και «Γυναίκες και Φύλα: Ανθρωπολογικές και Ιστορικές Προσεγγίσεις» στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (νούμερο;)

Επίβλεψη διδακτορικών διατριβών

1. Χαλκίδου, Ασπασία (υπό εξέλιξη) «Μεθοριακές σεξουαλικότητες και η ιδιότητα του πολίτη»

Συνεπιβλέπουσα σε διδακτορικές διατριβές

1. Μαριάννα Τόλια (Πανεπιστήμιο Αθηνών)

2.Μυρτώ Χρονάκη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

3. Ελίνα Κυρατσού (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

4. Ειρήνη Παπαδάκη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

5. Κώστας Κωστακιώτης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

 

6. Διοικηση
 

2003 - σήμερα

Μέλος τριμελών εισηγητικών επιτροπών για την πλήρωση θέσεων στη βαθμίδα του Λέκτορα στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου στα γνωστικά αντικείμενα «Ανθρωπολογία του υλικού πολιτισμού», «Ιστορική ανθρωπολογία» και στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο γνωστικό αντικείμενο «Ανθρωπολογία του φύλου»

2003 - σήμερα

Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Γυναίκες και Φύλα: Ανθρωπολογικές και Ιστορικές Προσεγγίσεις» του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Συμμετοχή στη διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών. Συμμετοχή στην έκδοση του οδηγού σπουδών και τη διαμόρφωση της ιστοσελίδας. Μέλος της επιτροπής επιλογής υποψηφίων. Μέλος της επιτροπής προμήθειας διδακτικών βιβλίων.

 

7. Επιστημονικη δραστηριοτητα

7.1. Δημοσιεύσεις και επιστημονικές εργασίες

7.1.1. Διδακτορική διατριβή

2001 Daughters Who Do Not Speak, Mothers Who Do Not Listen. Erotic Relationships Among Women in Contemporary Greece, Τμήμα Ανθρωπολογίας, London School of Economics, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου

 

7.1.2. Μονογραφίες

1. (υπό έκδοση ) Δυνάμει φίλες, δυνάμει ερωμένες. Συναντήσεις γυναικών στην Ερεσσό Λέσβου. Αθήνα, Εκδ. Πολύχρωμος Πλανήτης

 

7.1.3. Επιμέλειες συλλογικών τόμων

1.    2010 (συν-επιμέλεια με Βασιλική Μουτάφη και Ευθύμιο Παπαταξιάρχη) Φύλο και κοινωνικές επιστήμες στη σύγχρονη Ελλάδα. Αθήνα, εκδ. Αλεξάνδρεια.

2.    2010 (συν-επιμέλεια με Costas Canakis και Kostas Yannakopoulos) Language and sexuality through (and beyond) gender. Cambridge Scholars Publishing

3.    υπό έκδοση (συν-επιμέλεια με Βασιλική Μουτάφη και Ευθύμιο Παπαταξιάρχη) Μελέτες για το φύλο στην ιστορία και την ανθρωπολογία. Αθήνα: Εκδ. Αλεξάνδρεια

7.1.4. Επιμέλειες μεταφράσεων

1.    2007 [2005] Kuper, Adam Η επανάκαμψη της πρωτόγονης κοινωνίας. Μεταμορφώσεις ενός μύθου (μτφ. Φώτης Τερζάκης και Βενετία Καντσά), Αθήνα: Εκδ. Αλεξάνδρεια.

2.    2009 [1990] Judith Butler Αναταραχή φύλου. Φεμινισμός και η ανατροπή της ταυτότητας (μτφ. Γιώργος Καράμπελας). Αθήνα: Εκδ. Αλεξάνδρεια

 

7.1.5. Άρθρα σε περιοδικά με κριτές

1.    1995/96 Η Λάβρυς: Μια Συνοπτική Παρουσίαση ενός Ελληνικού Λεσβιακού Περιοδικού». Δίνη. Φεμινιστικό Περιοδικό, 8: 73-95

2.    2002 “ ‘Certain Places Have Different Energy’. Spatial Transformations in Eressos Lesvos”. Στο GLQ A Journal of Lesbian and Gay Studies 8(1-2): 35-57

3.    2006 «Μια άρρηκτη σχέση. Η συνύπαρξη φύλου και συγγένειας στην ανθρωπολογική θεωρία και πρακτική», Σύγχρονα Θέματα, 94: 72-78

4.    2008 «VIZIBILITY’: Women, same-sex sexualities and the subversion (?) of gender». Στο Eugenia Georges and Chrissy Moutsatsos (επιμ.), ειδικό τεύχος “Re-visiting Sex and Gender in Contemporary Greek Ethnography” Journal of Mediterranean Studies.

5.    υπό έκδοση «An Interest in Silence Tracing, Defining and Negotiating a Research Project on Women’s Same-Sex Sexuality in Greece». Στο Antu Sorainen και Corie Hammers (επιμ.) «Queering Home. Politics and Ethics of the Field». Ειδικό τεύχος στο Journal of Queer Studies in Finland 4: 1

7.1.6.Άρθρα σε συλλογικούς τόμους

1.   2000Greece”. Στο Bonnie Zimmerman (επιμ.) Lesbian Histories and Cultures, 343-344. Νέα Υόρκη και Λονδίνο:, Garland Publishing, Inc, Taylor & Francis Group.

2.   2006 «Κάποιοι τόποι έχουν διαφορετική ενέργεια. Ταξίδι στον τόπο που γέννησε τη Σαπφώ». Στο Το Αιγαίο. Μια διάσπαρτη πόλη – The dispersed urbanity of the Aegean Archipelago, Υπουργείο Πολιτισμού, 10η Διεθνής Έκθεση Αρχιτεκτονικής, Μπιενάλε Βενετίας, «Πόλεις, αρχιτεκτονική και κοινωνία», σελ. 138, 142, 144, 146, 148, 150, 152, 154, 156.

3.    2006 Οικογενειακές Υποθέσεις. Μητρότητα και ομόφυλες ερωτικές σχέσεις» στο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης (επιμ.) Περιπέτειες της ετερότητας. Η παραγωγή της πολιτισμικής διαφοράς στη σημερινή Ελλάδα, 355-381, Αθήνα: Εκδ. Αλεξάνδρεια.

4.    2007 «Αίμα, χώμα και μύθοι που επιμένουν». Εισαγωγή στο Adam Kuper Η επανάκαμψη της πρωτόγονης κοινωνίας. Μεταμορφώσεις ενός μύθου (μτφ. Φώτης Τερζάκης και Βενετία Καντσά), xiii-xxxv. Αθήνα: Εκδ. Αλεξάνδρεια.

5.    2007 «Σχέσεις οικογενειακές, σχέσεις ομόφυλες. Διευρύνσεις και επανασημασιοδοτήσεις της οικογένειας». Στο Νίκος Χατζητρύφων και Θεανώ Παπαζήση (επιμ.) Το φύλο και η συμπεριφορά του, 143-160. Θεσσαλονίκη: Εκδ. Επίκεντρο.

6.    2009 «Ιστορίες διαφοράς: Μερικές σκέψεις για τη λεσβιακή ταυτότητα». Στο Το Πηγάδι της Μοναξιάς: Πολλαπλές αναγνώσεις, 9-15. Αθήνα: Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας [2003 προγενέστερη παραλλαγή του κειμένου δημοσιεύτηκε ως «Ιστορίες Διαφοράς. Σχόλιο στην ελληνική έκδοση του έργου Το Πηγάδι της Μοναξιάς», επίμετρο στο έργο της Radclyffe Hall Το Πηγάδι της Μοναξιάς, Αθήνα, εκδ. Κουκίδα, σελ.  595-606]

7.    2009 «Οικείες έννοιες σε ανοίκειους συνδυασμούς. Ο φεμινισμός, το φύλο, η σεξουαλικότητα και το ανατρεπτικό γέλιο». Στο Judith Butler Αναταραχή φύλου. Φεμινισμός και η ανατροπή της ταυτότητας (μτφ. Γιώργος Καράμπελας), ixi-xxiii. Αθήνα: Εκδ. Αλεξάνδρεια

8.    2010 (με Ευθύμιο Παπαταξιάρχη) «Χρήσεις του φύλου στις κοινωνικές επιστήμες: Ένας συγκριτικός ελληνικός απολογισμός». Στο Βενετία Καντσά, Ευθύμιος Παπαταξιάρχης και Βασιλική Μουτάφη (επιμ.) Φύλο και κοινωνική σκέψη στη σύγχρονη Ελλάδα. Αθήνα, εκδ. Αλεξάνδρεια.

9.    2010 «Περπατώντας αγκαλιασμένες στους δρόμους της Αθήνας: Ομόφυλες σεξοαυλικότητες σε αστικά περιβάλλοντα». Στο Κώστας Γιαννακόπουλος και Γιάννης Γιαννιτσιώτης (επιμ.) Αμφισβητούμενοι χώροι. Χωρικές προσεγγίσεις του πολιτισμού. Αθήνα, Εκδ. Αλεξάνδρεια

10.  2010 «Lesvia: (i) a same-sex desiring woman (ii) a woman inhabitant of Lesbos island. The re-introduction of a word of Greek origin into modern Greece». Σε Costas Canakis, Venetia Kantsa, Kostas Yannakopoulos (επιμ.) Language and sexuality through (and beyond) gender. Cambridge Scholars Publishing

11.  2010 «Λεσβία, η αβάστασχτη βαρύτητα μιας λέξης». Στο Κώστας Κανάκης (επιμ.) Γλώσσα και Σεξουαλικότητα. Αθήνα: Εκδ. Εικοστός Πρώτος

12.  2010 «Ορατά αόρατες / Αόρατα ορατές. Δύο όψεις της λεσβιακής παρουσίας στη σύγχρονη Ελλάδα». Στο  Φιλίππα Διαμάντη, Άννα Κωνσταντινίδου και Αλεξάνδρα Χαλκιά (επιμ.) Σεξουαλικότητες και Φύλα: Λεσβιακές, Γκέι, Αμφί, Τρανς και Queer Κοινότητες στην Ελλάδα». Αθήνα: Εκδ. Αλεξάνδρεια

13.  υπό δημοσίευση «Εισαγωγή». Στο Βενετία Καντσά, Βασιλική Μουτάφη και Ευθύμιος Παπαταξιάρχης Μελέτες για το φύλο στην ιστορία και την ανθρωπολογία. Αθήνα: εκδ. Αλεξάνδρεια

14.  υπό δημοσίευση «Γαμήλιες διεκδικήσεις: Ορατές πολιτικές, αθέατες παραδοχές». Στο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης κ.ά.(επιμ.) Αναθεωρήσεις του πολιτικού. Αθήνα: Εκδ. Αλεξάνδρεια

7.1.7. Ηλεκτρονικά πρακτικά συνεδριών

1.   2005 «Εκδηλώσεις βίας απέναντι σε άτομα με ομοερωτικές επιλογές και η υπονόμευση της ιδιότητας του πολίτη», στα ηλεκτρονικά πρακτικά της 4ης Εθνικής Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα «Κοινωνική ένταξη και κοινωνικός αποκλεισμός του “Άλλου”. Ένα υπαρκτό δίπολο αντίθεσης μέσα στο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι;» που οργανώθηκε από το Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη, τη μη Βία Αντιγόνη, στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2005 http://www.antigone.gr/RoundTables/2005/NRT2005.pdf, σελ. 84-88

2.   2005 «Αναθεωρήσεις: Όταν το φύλο μπολιάστηκε με τη σεξουαλικότητα». Ηλεκτρονικά πρακτικά του συνεδρίου Φύλο, Χρήμα και Ανταλλαγή, που οργανώθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, 9-11 Δεκεμβρίου 2005 http://www.aegean.gr/gender-postgraduate/Documents/Fylo_Chrima_Antallagi/Praktika_Synedriou_2005.htm

3.   «Ορατά αόρατες, αόρατα ορατές». Ηλεκτρονικά πρακτικά της εισήγησης που παρουσιάστηκε στην ημερίδα «Σεξουαλικότητες και Φύλα: Λεσβιακές, Γκέι, Αμφί, Τρανς και Queer Κοινότητες στην Ελλάδα» στις 9 Μαίου 2009 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στα πλαίσια προφεστιβαλικής εκδήλωσης του Athens Pride. http://www.athenspride.eu/imerida09-05-09/venetia_kantsa.pdf

4.   «“‘Μετατοπίσεις”: Από τη μελέτη του φύλου στη μελέτη της σεξουαλικότητας». Ηλεκτρονικά πρακτικά του συνεδρίου «Το φύλο στη διδασκαλία. Επιστημολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα», που οργανώθηκε από την ΕΛΕΓΥΠ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, 4-6 Φεβρουαρίου 2010, http://www.isotita.uoa.gr/elegyp/

7.1.8.Βιβλιοπαρουσιάσεις

2007 Βιβλιοπαρουσίαση «Η αναλυτική αξία της σεξουαλικότητας», για το βιβλίο Κώστας Γιαννακόπουλος (επιμ.) Σεξουαλικότητα. Θεωρίες και πολιτικές της ανθρωπολογίας, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2006. Στο Σύγχρονα Θέματα 98, σ.σ. 15-16.

7.1.9. Συναφείς δημοσιεύσεις

1.   2006 «“Ακαδημαϊκοί” και “Μυτιληνιοί”: Το χρονικό μιας συνάντησης από τη σκοπιά της ανθρωπολογίας», δημοσίευση της εισήγησης στο 1ο  συνέδριο της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Οι Κοινωνικές επιστήμες σήμερα στην εφημερίδα εμπρός, Ημερήσια εφημερίδα του νομού Λέσβου, αρ. φύλλου 2068, σελ. 13 (7.4.2006).

2.   2009 «Ορατά αόρατες και αόρατα ορατές. Δύο όψεις της λεσβιακής παρουσίας στην Ελλάδα». Συντομευμένη εκδοχή της εισήγησης που παρουσιάστηκε στην ημερίδα «Σεξουαλικότητες και Φύλα: Λεσβιακές, Γκέι, Αμφί, Τρανς και Queer Κοινότητες στην Ελλάδα» στις 9 Μαίου 2009 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στα πλαίσια προφεστιβαλικής εκδήλωσης του Athens Pride. Εφημερίδα Η Αυγή της Κυριακής, Β’ περίοδος, αρ.φ. 10548, σελ. 33 (14.6.2009.)

3.   2010 «Ποιος φοβάται τη σεξουαλικότητα;». Εφημερίδα Η Αυγή της Κυριακής, Β’ περίοδος αρ.φ. 10777, σελ. 28 (21.3.2010)

7.2. Ανακοινώσεις και διαλέξεις

7.2.1. Ανακοινώσεις σε συνέδρια και ημερίδες

1. 1997 “Προσκύνημα στον Τόπο που Γέννησε τη Σαπφώ”. Ανακοίνωση στην Διεπιστημονική Διημερίδα με τίτλο Ταξίδι  που διοργανώθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μυτιλήνη, 21-22 Φεβρουαρίου.

2. 1999 “‘lesvia’: a) a homosexual woman, b) a woman of Lesvos. The Introduction of a Greek-originated Word into Contemporary Greece”. Ανακοίνωση στο Διεθνές Ακαδημαϊκό Συνέδριο με τίτλο Sexual Diversity and Human Rights που διοργανώθηκε από την International Association for the Study of Sexuality, Culture and Society, Department of Sociology, Manchester Metropolitan University, Μάντσεστερ, 21-24 Ιουλίου.

3. 2000 “ ‘Home is the Right Place for Women to Be’: Change and Continuity in Greek Society Through the Use of Space by Same-Sex Desiring Women”. Ανακοίνωση στο Μεταπτυχιακό Συνέδριο Ανθρωπολογίας που πραγματοποιήθηκε στο London School of Economics and Political Science με τίτλο Anthropology of Change, LSE, Λονδίνο, 24 και 26 Νοεμβρίου.

4. 2001 “ ‘Certain Places Have Different Energy’. Spatial Transformations in Eressos, Lesvos”. Ανακοίνωση στο Διεπιστημονικό Συνέδριο με θέμα Sexuality and Space: Queering Geographies of Globalization, που διοργανώθηκε από το Center for Lesbian and Gay Studies (CLAGS) και Τhe Sexuality and Space Speciality Group of the Association of American Geographers, Graduate Center, City University, Νέα Υόρκη, 27 Φεβρουαρίου.

5. 2001 “‘I Am I Am Not’. Discussing Gender, Sexuality and Self-Representation in a Greek Context”. Ανακοίνωση στο Πρώτο Ετήσιο Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Συνέδριο για το Κοινωνικό Φύλο που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Harvard με τίτλο Beyond No Man’s Land: Exploring the Limits of Gendered Bodies and Boundaries, Harvard University, Βοστόνη, 2 και 3 Μαρτίου.

6. 2002 “An Interest in Silence: the Development of a Project on Same-Sex Desires and Practices Among Women in Contemporary Greece”. Ανακοίνωση στο Έβδομο Επιστημονικό Συνέδριο της EASA (European Association Social Anthropologists) στα πλαίσια του Workshop Methods and Ethics in the Study of the Sexual που οργανώνεται από τον Don Kulick (Department of Anthropology, Stockholm University) and Moshe Shokeid (Department of Sociology and Anthropology, Tel Aviv University), Κοπεγχάγη, 14-17 Αυγούστου.

7. 2002 “ O ‘Ερωτικός Προσανατολισμός’ της Μητρότητας’. Μια διερεύνηση της διαπλοκής του Φύλου, της Σεξουαλικότητας και της Μητρότητας’. Ανακοίνωση στο Πανελλήνιο Συνέδριο Η Ελληνική Οικογένεια, που οργανώθηκε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα, 3-6 Οκτωβρίου.

8. 2003 « ‘Μετά το Πτυχίο’: Κυριολεκτικές και Μεταφορικές Σημασίες των Μεταπτυχιακών Σπουδών. Το παράδειγμα του ΠΜΣ του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου». Ανακοίνωση στην Επιστημονική Ημερίδα του  Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας Κοινωνική Aνθρωπολογία: Σύγχρονες τάσεις, Δυνατότητες στον Ακαδημαϊκό Τομέα, και Επαγγελματικές Προοπτικές. Εμπειρία της Επιστήμης στον χώρο του Αιγαίου, Μυτιλήνη, 5 & 6 Απριλίου.

9. 2005 «Μοιάζοντας το διαφορετικό / διαφοροποιώντας το όμοιο: διαδικασίες πολιτισμικών αναπαραστάσεων της οικογένειας. Ανακοίνωση στη διημερίδα Οικογένεια και Εξαρτήσεις. Παραβιάσεις και Υπερβάσεις που οργανώθηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, Αθήνα 15 & 16 Απριλίου.

10. 2005 «Σχέσεις οικογενειακές, σχέσεις ομόφυλες. Διευρύνσεις και επανασημασιοδοτήσεις της οικογένειας». Ανακοίνωση στο συνέδριο 2ο διεπιστημονικό συνέδριο Το φύλο και η συμπεριφορά του. Οικογένεια με ομόφυλα ζευγάρια, Θεσσαλονίκη 13 & 14 Μαίου.

11. 2005 «Αδιάλυτη σχέση. Η συνύπαρξη φύλου και συγγένειας στην ανθρωπολογική θεωρία και πρακτική». Ανακοίνωση στο συνέδριο Οι Σπουδές του Φύλου στο Πανεπιστήμιο, Διατμηματικό προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών για το φύλο και την Ισότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βόλος 10-12 Ιουνίου.

12. 2005 «Αναθεωρήσεις. Όταν το φύλο μπολιάστηκε με τη σεξουαλικότητα». Ανακοίνωση στο συνέδριο Φύλο, Χρήμα και Ανταλλαγή που οργανώθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Μυτιλήνη, 9-11 Δεκεμβρίου.

13. 2006 « “Ακαδημαϊκοί” και “Mυτιληνιοί”: Το χρονικό μιας συνάντησης από τη σκοπιά της  της ανθρωπολογίας». Ανακοίνωση στο ειδική ενότητα «Η  Μυτιλήνη των Ακαδημαϊκών: Οι δικές μας γεωγραφίες και ιστορίες» στο 1ο  1ο 1ο Συνέδριο της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών με θέμα Οι Κοινωνικές Επιστήμες Σήμερα, Μυτιλήνη, 31 Μαρτίου - 2 Απριλίου.

14. 2006 « “Είμαι” δεν “είμαι” - ή - πέρα από την ισότητα και τη διαφορά». Ανακοίνωση στο συμπόσιο Η Διάχυση του φύλου στον επιστημονικό & δημόσιο χώρο που οργανώθηκε από το Δίκτυο για το Φύλο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου.

15. 2007 “Invisible Relations? Visible Politics: Lesbians on Same-Sex Marriages and Families” Ανακοίνωση στην επιστημονική συνάντηση Queer Politics in Finland and Greece, Μυτιλήνη, 12 Ιουνίου

16. 2007 «Γαμήλιες διεκδικήσεις: Ορατές πολιτικές, αθέατες παραδοχές» Ανακοίνωση στα πλαίσια του διεθνούς συμποσίου Αναθεωρήσεις του πολιτικού. Ανθρωπολογική και ιστορική έρευνα στην ελληνική κοινωνία, Μυτιλήνη, 8-11 Νοεμβρίου.

17. 2007 « ‘VIZIBILITY’: Women, same-sex sexualities and the subversion (?) of gender» Ανακοίνωση στην ετήσια συνάντηση της American Anthropological Association (ΑΑΑ), Ουάσιγκτον, 28 Νοεμβρίου - 2 Δεκεμβρίου

18. 2008 « ‘Αργά’, ‘νωρίς’, ‘ποτέ’: Χρόνος και βιοεξουσία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή». Ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο Πολιτικές Ζωής. Ανθρωπολογικές Θεωρήσεις της Υγείας και της Βιοκοινωνικότητας, που οργανώθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, 16-18 Μαίου.

19. 2008 « “I will protect anyone under my roof”: State policies and household politics in non-heterosexual motherhood». Ανακοίνωση στη συνάντηση εργασίας Η Μητρότητα στο Προσκήνιο: Σύγχρονες έρευνες στην ελληνική εθνογραφία που οργανώθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, ΠΜΣ «Γυναίκες και Φύλα: Ανθρωπολογικές και Ιστορικές Προσεγγίσεις», Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μυτιλήνη, 31 Μαίου

20. 2008 “Paying for parenthood: Money and kinship in assisted reproduction”. Ανακοίνωση στο δέκατο διεθνές επιστημονικό συνέδριο της EASA (European Association Social Anthropologists) στα πλαίσια του Workshop Market, Kinship and Morality που οργανώθηκε από τους Adam Kuper (Brunel University) και Stephen Gudeman (University of Minnesota), Λιουμπλιάνα, 26-29 Αυγούστου.

21. 2008 «“I will protect anyone under my roof”: State policies, household politics and non-heterosexual reproduction in Greece». Ανακοίνωση στην ετήσια διεθνή συνάντηση της American Anthropological Association (ΑΑΑ), Σαν Φραντσίσκο, 19-23 Νοεμβρίου

22. 2009 «Moving with the times: The emergenve of a lesbian movement in modern Greece». Ανακοίνωση στο 7th European Feminism Research Conference, Ουτρέχτη, 4-7 Ιουνίου

23. 2009 «“Late”, “early”, “never”: Time, gender and technology in assisted reproduction». Ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο Medical Anthropology at the Intersections, Yale University, Νew Haven, 24-27 Σεπτεμβρίου

24. 2010 “Expertise in hope: Assisted reproduction as investment for the future”. 11th International Conference EASA (European Association Social Anthropologists), Workshop The expert's voice: marketable discourses on choice and risk management, Maynooth Ιρλανδία, 24-27 Αυγούστου

25. 2010 “‘The price of marriage’: A comment on gender, sexuality and citizenship”, στο διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο Beyond Citizenship: Feminism and the Transformation of Belonging, Birkbeck, University of London, 30 Ιουνίου-2 Ιουλίου 

7.2.2. Προσκεκλημένες ομιλίες

1. 2000 Παρουσίαση της ερευνητικής δουλειάςDaughters Who Do Not Speak, Mothers Who Do Not Listen. Erotic Relationships Among Women in Contemporary Greeceστη Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, Φεμινιστικό Κέντρο, Αθήνα, 21 Νοεμβρίου.

2. 2001 Διάλεξη με τίτλο “ ‘Είμαι δεν Είμαι’. Μια συζήτηση για το Φύλο, την Ταυτότητα και τη Σεξουαλικότητα” στα πλαίσια Σεμινάρια της Τετάρτης που διοργανώνονται από το Εργαστήριο Εθνογραφίας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μυτιλήνη, 25 Απριλίου.

3. 2003 Παρουσίαση ερευνητικού έργου με τίτλο «Οικογενειακές Yποθέσεις: Εννοιολογήσεις της Μητρότητας σε Ομόφυλα Ερωτικά Συμφραζόμενα» στα πλαίσια επιστημονικής συνάντησης εργασίας με θέμα Οι Δικοί μας Άλλοι. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μυτιλήνη, 28-29 Νοεμβρίου.

4. 2004 Παρουσίαση με τίτλο «Οικογένεια και έμφυλες σχέσεις: Η έννοια της πατρότητας» στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αγωγή υγείας – καταναλωτή –ισότητα των δύο φύλων» Σύμπραξη 1 Θέμα: «Ο ρόλος του πατέρα», Μυτιλήνη, 3-4 Μαίου.

5. 2005 Εισήγηση με τίτλο «Εκδηλώσεις βίας απέναντι σε άτομα με ομοερωτικές επιλογές και η υπονόμευση της ιδιότητας του πολίτη» στα πλαίσια της 4ης Εθνικής Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα «Κοινωνική ένταξη και κοινωνικός αποκλεισμός του “Άλλου”. Ένα υπαρκτό δίπολο αντίθεσης μέσα στο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι;» που οργανώθηκε από το Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη, τη μη Βία Αντιγόνη, στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2005

6. 2006 Εισήγηση με τίτλο « “Κορίτσια από σπίτι, με σπίτι και για σπίτι;” Φύλο, σεξουαλικότητα και οικιακός χώρος στην ελληνική εθνογραφία» στο colloquium με θέμα Φύλο και Τόποι που οργανώθηκε από Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών «Θέματα φύλου και ισότητας» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βόλος, 7 Δεκεμβρίου.

7. 2008 Διάλεξη με τίτλο «Ο αστικός χώρος ως τόπος αμφισβήτησης για γυναίκες με ομόφυλες σεξουαλικότητας» στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., 17 Απριλίου 2008

8. 2009 Συμμετοχή στο στρογγυλό τραπέζι που διοργάνωσε η Σάσα Λαδά με θέμα «Οι σπουδές φύλου στην ανώτατη εκπαίδευση: Προοπτικές και δυνατότητες» στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΛΕΓΥΠ (Ελληνική Ένωση Γυναικών Πανεπιστημιακών) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, 13 Μαρτίου 2009

9. 2009 «Ορατά αόρατες και αόρατα ορατές. Δύο όψεις της λεσβιακής παρουσίας στην Ελλάδα». Ανακοίνωση στην ημερίδα Σεξουαλικότητες και Φύλα: Λεσβιακές, Γκέι, Αμφί, Τρανς και Queer Κοινότητες στην Ελλάδα. Προφεστιβαλική εκδήλωση του Athens Pride, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, 9 Μαίου

10. 2009 « “Τι απέγινε η συγγένεια;” Μερικές απαντήσεις από τη σκοπιά της ανθρωπολογίας». Ανακοίνωση στο σεμινάριο Νέες/παλιές συγγένειες, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βόλος, 16 Δεκεμβρίου

11. 2010 “Αναταραχή και αφανισμός. Μια συζήτηση για την επιτελεστικότητα του φύλου σε δύο έργα της Judith Butler”. Κοινωνικό Εργαστήρι, Στέκι Μεταναστών, Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου,  

7.2.3. Οργάνωση συνεδρίων και ημερίδων

1. 2003 Μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Το φύλο, τόπος συνάντησης των επιστημών. Ένας πρώτος ελληνικός απολογισμός που οργανώθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας στα πλαίσια του ΠΜΣ «Γυναίκες και Φύλα: Ανθρωπολογικές και Ιστορικές Προσεγγίσεις», Μυτιλήνη, 11 και 12 Οκτωβρίου.

2. 2004 Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Η Θερινή Πρακτική Άσκηση 2002-2003: Αξιολόγηση και Προοπτικές του Προγράμματος, που οργανώθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Μυτιλήνη, 24 Ιανουαρίου.

3. 2005 Μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου Φύλο, χρήμα και ανταλλαγή που οργανώθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας στα πλαίσια του ΠΜΣ «Γυναίκες και Φύλα: Ανθρωπολογικές και Ιστορικές Προσεγγίσεις», Μυτιλήνη, 11 και 12 Οκτωβρίου.

4. 2007 Συνδιοργάνωση μαζί με την ερευνητική ομάδα Politics of Philosophy and Gender της Ακαδημίας της Φιλανδίας και του EastBordNet της επιστημονικής συνάντησης Queer Politics in Finland and Greece, Μυτιλήνη, 12 Ιουνίου.

5. 2007 Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του διεθνούς συμποσίου Αναθεωρήσεις του πολιτικού. Ανθρωπολογική και ιστορική έρευνα στην ελληνική κοινωνία, Μυτιλήνη, 8-11 Νοεμβρίου.

6. 2008 Συνδιοργάνωση με τη Ντιάννα Τράκα της συνάντησης εργασίας συνάντησης Motherhood in the Forefront: Recent Research in Greek Ethnography, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, ΠΜΣ «Γυναίκες και Φύλα: Ανθρωπολογικές και Ιστορικές Προσεγγίσεις», Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μυτιλήνη, 31 Μαίου

7. 2008 Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της ημερίδας Γλώσσα και Σεξουαλικότητα: (μέσα και) πέρα από το φύλο, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας Μυτιλήνη, 7 Ιουνίου

8. 2010 Οργάνωση του πάνελ «Η διδασκαλία του φύλου και της σεξουαλικότητας» στο συνέδριο Το φύλο στη διδασκαλία. Επιστημολογικά και μεθοδολογικά ζητήματα, οργάνωση ΕΛΕΠΥΠ και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 4-6 Φεβρουαρίου

9. 2010 Μέλος της οργανωτικής επιτροπής της διημερίδας (Αρσενικοί και μη) Ανδρισμοί, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, 4-5 Ιουνίου

10. 2010 Συνδιοργάνωση με Αλεξάνδρα Μπακαλάκη του workshop The expert's voice: marketable discourses on choice and risk management, στο πλαίσιο του 11th International Conference EASA (European Association Social Anthropologists), Maynooth Ιρλανδία, 24-27 Αυγούστου

7.3.        Συναφής επιστημονική δραστηριότητα

2005

Εξωτερική αξιολογήτρια του διατμηματικού προπτυχιακού προγράμματος σπουδών Θέματα φύλου και ισότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κατάθεση σχετικής έκθεσης.

 

Μέλος εργαστηρίων

2001 – σήμερα: Μέλος των Εργαστηρίων α) Εθνογραφίας και β) Μελέτης της Οικογένειας και της Συγγένειας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 

Μέλος επιστημονικών ενώσεων

American Anthropological Association (AAA)

European Association of Social Anthropologists (EASA)

International Association for Southeast European Anthropology (InASEA)

Modern Greek Studies Association (MGSA)

 

 


 

 



 

<< πίσω