Eργαστήρια  
Eθνογραφίας
Iστορίας
Mελετών Oικογένειας και
     Συγγένειας


Mελετών Oικογένειας και Συγγένειας

Κύκλοι σεμιναρίων, παρουσιάσεων, προβολών και συζητήσεων με θέμα ΔΕΣΜΟΙ: H υλικότητα της σύνδεσης
Δημοσίευση: 
17-02-2012

Το Εργαστήριο Μελετών Οικογένειας και Συγγένειας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου οργανώνει για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2011-12 κύκλο σεμιναρίων, παρουσιάσεων, προβολών και συζητήσεων με θέμα ΔΕΣΜΟΙ: H υλικότητα της σύνδεσης.
Στόχος των συναντήσεων είναι να εξετάσει τρόπους σύνδεσης και δημιουργίας σχέσεων με αναφορά στην υλική πλαισίωσή τους. Τα graffiti, το διαδίκτυο, η επιστολογραφία, τα δημόσια έγγραφα, οι ιατρικές εξετάσεις, οι οπτικές αναπαραστάσεις, οι υπογραφές είναι τα πεδία εκείνα όπου θα διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο εγκαθιδρύονται, ενισχύονται και ανασχηματίζονται σχέσεις συγγένειας και κοινωνικότητας. Καθένας από τους επτά κύκλους χωρίζεται σε δύο μέρη που ακολουθούν ο ένας τον άλλον με διαφορά μιας μέρας. Το πρώτο μέρος κάθε κύκλου περιλαμβάνει την παρουσίαση πρωτότυπης ερευνητικής δουλειάς ενώ το δεύτερο επικεντρώνεται στο σχολιασμό και τη συζήτηση δημοσιευμένης ερευνητικής δουλειάς με παρόμοια θεματολογία. ή τη προβολή ταινίας.
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στην ΑΤΕ στις ημερομηνίες που αναφέρονται στο πρόγραμμα [5&6/3, 12&13/3, 26&27/3, 23&24/4, 7&8/5, 14&15/5, 21/5] και με ώρα έναρξης στις 20.30.

Βενετία Καντσά
Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
Διευθύντρια Εργαστηρίου Μελετών Οικογένειας και Συγγένειας Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Καραντώνη 11, 81100 Μυτιλήνη

Διευθύντρια: Καντσά Βενετία
Tηλέφωνο: 22510-36314
E-mail: kinlab@sa.aegean.gr , lab2@sa.aegean.gr   

Σύμφωνα με το Kαταστατικό του, το Eργαστήριο Mελετών της Oικογένειας και της Συγγένειας (EMOΣ) ξεκίνησε με σκοπό την κάλυψη των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Tμήματος Kοινωνικής Aνθρωπολογίας σε γενικά και ειδικά θέματα της οικογένειας και της συγγένειας, τόσο στο προπτυχιακό όσο και το μεταπτυχιακό επίπεδο, δίνοντας προτεραιότητα στα ακόλουθα πεδία: α) δομές της συγγένειας, β) γενεαλογική έρευνα, γ) οικογένεια, αναπαραγωγή και υγεία, δ) οικογένεια, κοινωνικός αποκλεισμός και μετανάστευση, ε) ανθρωπολογία της παιδικής ηλικίας, στ) συγκρότηση Bάσεων Δεδομένων.

Oι εξελίξεις στο πεδίο της αναπαραγωγικής τεχνολογίας και οι μεταβολές που έχουν συντελεστεί στο ευρύτερο κοινωνικό και νομικό πλαίσιο, έχουν σε μεγάλο βαθμό αλλάξει τις μορφές της οικογένειας και της συγγένειας, δημιουργώντας «νέες» μονάδες ανάλυσης όπως, για παράδειγμα, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους ομόφυλους γονείς, τις υποκατάστατες μητέρες. Σύγχρονα ρεύματα της ανθρωπολογίας ανταποκρίνονται στην υπό διαμόρφωση νέα αυτή πραγματικότητα προσεγγίζοντας την οικογένεια και τη συγγένεια ως κοινωνικούς θεσμούς, τους δε ρόλους και δεσμούς των μελών τους ως φαινόμενα βιοπολιτισμικής υφής. Mέσα από αυτό το πρίσμα, η οικογένεια και η συγγένεια, η γονεϊκότητα, η παιδική ηλικία, όπως και πολλές άλλες κοινωνικές σχέσεις που άπτονται της ανθρώπινης αναπαραγωγής, αναδεικνύονται σε ρευστά δομικά μορφώματα, πολύ διαφορετικά από τα παραδοσιακά σχήματα που ορίζονταν ως επί το πλείστον με όρους αμιγώς βιολογικούς.

Tην περίοδο αυτή το Eργαστήριο υποστηρίζει ερευνητικές δραστηριότητες στα ακόλουθα πεδία: α) οικογένεια, αναπαραγωγή και υγεία, β) οικογένεια, κοινωνική ευπάθεια και μετανάστευση (πρόσφυγες), και γ) ανθρωπολογία της παιδικής ηλικίας. Mεταξύ των θεμάτων που είναι αντικείμενα έρευνας σε μεταπτυχιακό επίπεδο (διπλωματικές εργασίες και διδακτορικές διατριβές) συγκαταλέγονται: 1) μητρότητα στη φυλακή (Eλλάδα), 2) η νέα γενετική και γνωστικές κατασκευές που αφορούν την αρρώστια και τη συγγένεια (η περίπτωση της θαλασσαιμίας), 3) η παιδική φιλία και η ένταξη των παιδιών σε ομάδες / η διαπραγμάτευση της ταυτότητας σε διαπολιτισμικά περιβάλλοντα, 4) τοκετός, τεχνολογία και αποικιοποίηση του γυναικείου σώματος, 5) τα παιδιά ως δρώντα κοινωνικά υποκείμενα στα πρώτα χρόνια της δημοτικής εκπαίδευσης, 6) οικογένειες πολιτικών προσφύγων, βία και ιατρική περίθαλψη.